Niezależnie od tego w jakim stylu urządzamy swoją kuchnię pewnym jest, że prędzej czy później będziemy musieli wybrać do niej blat kuchenny. Pełni on ważną rolę. Musi być on estetyczny. Często potrafi zmienić wygląd i nadać szczególny charakter kuchni. Jeśli spędzamy tam dużo czasu i codziennie przyrządzamy posiłki to powinien być on także wytrzymały i wygodny. Chcąc spełnić te wszystkie wymagania nasz wybór pada na drewniany blat kuchenny.
Na jakie drewno się zdecydować?
W sklepie nie wystarczy powiedzieć, że chcemy kupić drewniany blat, ponieważ są one wykonywane z różnego rodzaju drewna. Możemy wybierać pomiędzy naszymi rodzimymi drzewami liściastymi, a drewnem egzotycznym. Do pierwszej grupy zaliczyć możemy dąb, buk czy brzozę. W drugiej grupie znajdziemy mahoń, bambus czy iroko.
Olej i kwas krzemowy, które zawiera drewno egzotyczne powoduje, że jest ono odporniejsze na działanie wilgoci. Ze znanych nam dobrze drzew poleca się dąb. W tym przypadku drewno jest trwałe, odporne na wilgoć i uszkodzenia.
Zaimpregnuj blat
Przed montażem warto zadbać o blat i go zaimpregnować. Po co w ogóle wykonuje się ten proces? By drewniany blat mógł nam posłużyć przez długie lata. Dzięki temu nie zniszczy się on tak szybko. Do zaimpregnowania blatu potrzebować będziemy lakieru lub oleju. Co zatem wybrać? Znawcy stwierdzają jednogłośnie, że najlepszy w tym przypadku będzie olej. Jeśli lubimy wyczuć pod palcami strukturę drewna to jest to najlepsza opcja.
Poza tym takie blaty są odporniejsze na wodę i wysokie temperatury. Wiadomym jest, że po pewnym czasie warstwa ta będzie wymagała odnowy, ale w przypadku olejowania nie będzie z tym problemu. Pozostaje nam jeszcze lakier, który ma również swoich zwolenników. W jego przypadku możemy uzyskać powłokę z połyskiem lub matową. Skutecznie chroni drewniany blat przed wilgocią. Jest plamoodporny. Wadą jest fakt, że podatny jest na zarysowania.
Pielęgnacja drewnianego blatu
Niezależnie od tego w jaki sposób zaimpregnujemy nasz drewniany blat kuchenny możemy być pewni, że będzie on prosty w pielęgnacji. Aby blat był czysty wystarczy nam jedynie wilgotna ściereczka i detergent. Jeśli zauważymy uszkodzenia możemy je w prosty sposób naprawić. Należy przeszlifować blat i na nowo go zaimpregnować.
Wybór drewnianego blatu do kuchni dla większości z nas jest oczywistym wyborem. Ma on swój niepowtarzalny wygląd i idealnie wkomponowuje się w każdy styl. Poza tym jest prosty w utrzymaniu, a to jest ważne. Blat podatny jest na wiele uszkodzeń i zabrudzeń musi być zatem wytrzymały i uniwersalny w użytkowaniu.